Enter your keyword

Cfare eshte Coronavirus dhe si te shmangim infektimin.

Cfare eshte Coronavirus dhe si te shmangim infektimin.

Cfare eshte Coronavirus dhe si te shmangim infektimin.

Koronaviruset (CoV) janë një familje e madhe e viruseve që shkaktojnë sëmundje duke filluar nga ftohja e zakonshme deri te sëmundjet më të rënda siç janë Sindroma e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS-CoV) dhe Sindroma e Rendit Akut të Rendshëm (SARS-CoV). Një koronavirus i ri (COVID-19) është një lloj i ri që nuk është identifikuar më parë tek njerëzit.

Koronaviruset janë zoonotikë, që do të thotë se ato transmetohen midis kafshëve dhe njerëzve. Hetimet e hollësishme zbuluan se SARS-CoV u transmetua nga macet te njerëzit dhe MERS-CoV nga devet te njerëzit. Disa koronaviruse të njohura po qarkullojnë te kafshët që nuk kanë infektuar ende njerëz.

 

 

Shenjat e zakonshme të infeksionit nga COVID-19 përfshijnë simptoma të frymëmarrjes, ethe, kollë, dhe vështirësi në frymëmarrje. Në raste më të rënda, infeksioni mund të shkaktojë pneumoni, sindromë të rëndë akute të frymëmarrjes, dështim të veshkave dhe madje edhe vdekje.

Rekomandimet standarde për të parandaluar përhapjen e infeksionit përfshijnë larjen e rregullt të duarve, mbulimin e gojës dhe hundës kur kollitet dhe teshtitni, gatuani plotësisht mishin dhe vezët. Shmangni kontaktin e ngushtë me këdo që tregon simptoma të sëmundjes së frymëmarrjes, siç janë kollitja dhe teshtitja.

No Comments

Post a Comment

Your email address will not be published.

AlbanianEnglish
error: Content is protected !!