Enter your keyword

MBROJTA E TË DREJTAVE TË AUTIZMIT.

MBROJTA E TË DREJTAVE TË AUTIZMIT.

MBROJTA E TË DREJTAVE TË AUTIZMIT.

Lëvizja për të drejtat e autizmit, e njohur edhe si lëvizja e kulturës autike, është një lëvizje sociale brënda kontekstit të drejtave të aftësisë së kufizuar duke qënë se kjo është rezultat i ndryshimeve natyrore në trurin e njeriut dhe jo “sëmundje” për t’u kuruar. Lëvizja ka disa qëllime duke përfshirë pranimin më të madh të sjelljeve autike, shërbime që përqendrohen në përmirësimin e cilësisë së jetës, dhe njohjen e komunitetit autik si një grup minoritar.

Jim Sinclair vlerësohet si personi i parë që krijoi perspektivën e të drejtave kundër kurimit ose autizmit në fund të viteve 1980. Në 1992, Sinclair bashkë-themeloi Rrjetin e Autizmit, International, një organizatë që boton gazetat “të shkruara dhe për njerëzit autikë”. Individë të tjerë të përfshirë në krijimin e ANI ishin Donna Williams dhe Kathy Grant, dy persona autikë që e njihnin Sinclair përmes listave të penave dhe konferencave të autizmit.

Edicioni i parë i buletinit ANI, Zëri ynë, u shpërnda në internet në nëntor 1992, për një audiencë të profesionistëve kryesisht neurotipikë dhe prindërve të fëmijëve të vegjël autikë. Numri i autizmit në organizatë ngadalë u rrit me kalimin e viteve, dhe ANI përfundimisht u bë një rrjet komunikimi per autiket. Prej kësaj shumë te tjere u frymëzuan dhe vazhduan të mbronin të drejtat e Autizmit.

 

No Comments

Post a Comment

Your email address will not be published.

AlbanianEnglish
error: Content is protected !!